top of page
Foto van schrijverBieke Derdeyn

Afvallen met afslankmedicatie Ozempic, Rybelsus of Saxenda: dé oplossing?

In dit blogbericht wil ik graag mijn ervaring als diëtist met je delen over de huidige afslankmedicatie. Ik zal je het werkingsmechanisme uitleggen, de ervaring van mensen die deze medicatie nemen maar ook welke valkuilen en bijwerkingen eraan verbonden zijn.


De werking van Ozempic, Rybelsus en Saxenda

Deze medicatie, ook gekend als glucagon-like peptide 1 agonisten, semglutide of liraglutide, is initieel ontwikkeld om type 2 diabetes te behandelen. Het bootst de werking van een hormoon na dat van nature door je lichaam wordt vrijgesteld wanneer je eet.


  • Het helpt je lichaam in het reguleren van je bloedsuikerspiegel,

  • vertraagt de vertering van je eten

  • en kan inwerken op je eetlust waardoor het je verzadigingsgevoel versterkt.


Het zorgt dus niet voor een magische vetverbranding. Het feit dat je sneller een vol gevoel ervaart, maakt het iets makkelijker om je porties te verminderen. Overeten is nog steeds mogelijk, maar je zal een veel duidelijker een signaal krijgen dat je voldaan bent en dat gevoel blijft voor veel mensen veel langer hangen. Dat laatste is vrij onaangenaam en niet te negeren. Op die manier werkt het versterkend en doe het je 2x nadenken of je die extra happen nog eet.


Afvallen met medicatie is niet altijd gezond

Mijn ervaring in de praktijk is dat het vooral opletten is dat mensen niet te weinig beginnen te eten. Door de medicatie voelen sommigen nog heel weinig eetlust of nood aan eten waardoor ze maaltijden beginnen over te slaan. Fair enough, denk je misschien want dan eet je minder en val je af. Maar laten we afvallen alsjeblieft niet zien als definitie van gezondheid. Je kan afvallen op zeer ongezonde manieren!

Het werkt eetlustremmend waardoor je minder gaat eten. Het is niet de bedoeling dat het je eetlust volledig onderdrukt en je stopt met eten. Gezondheid zou altijd op de eerste plaats moeten komen.

Maaltijden overslaan omdat je geen nood voelt om te eten of crashdiëten omdat je geen hongergevoel meer opmerkt is op lange termijn niet gezond. Je zal het ook merken aan je stoelgang. Als je amper iets eet, kan je ook geen stoelgang maken en dus zal naar het toilet gaan geen pretje meer zijn.


Emotioneel eten en afslankmedicatie

Ook tijdens het nemen van deze medicatie, zal je je dus nog altijd bewust moeten zijn van wat je eet. Oké, je eet minder en dat gaat voor heel wat mensen erg makkelijk op medicatie maar de kwaliteit van wat je eet blijft van belang.


Het gevaar schuilt soms in geen moeite meer steken in een voedzame maaltijd te voorzien voor jezelf want je eet toch niet veel meer. Snel een paar koekjes uit de kast halen gaat dan vlotter en vult dat beetje honger dat je nog hebt. Dit kan niet je eetpatroon worden om gezond te zijn.

Ook emotioneel eetgedrag verdwijnt er niet volledig door. Het vermindert je eetlust en drang naar eten, maar het remt niet je emoties. Alternatieven aanleren om met je emoties om te gaan, blijft een belangrijke oefening. Dat kan geen enkel spuitje of pilletje van je overnemen.

Bijwerkingen van Ozempic, Rybelsus en Saxenda

Het is normaal om bijwerkingen te ervaren zoals misselijkheid, overgeven en darmklachten zoals diarree. Deze bijwerkingen gaan normaal na enkele weken over. Van Rybelsus, de pilvorm van Ozempic, worden weinig tot geen bijwerkingen gemeld.


Toch is er een groep mensen voor wie de bijwerkingen niet van voorbijgaande aard zijn. Afvallen omdat je heel vaak moet overgeven en dus weinig eten kan binnen houden kan niet de bedoeling zijn. Ook afvallen omdat je chronische diarree ontwikkelt en dus weinig voedingsstoffen opneemt is niet gezond.


Afslankmedicatie werkt niet voor iedereen

Sommige mensen vallen niet af met medicatie. Zij eten vaak al kleine porties en zijn dus geen volume eters. Het remmende effect van de medicatie heeft voor hen geen zin. Ze gaan er niet nog minder door eten.

Afvallen om medische redenen

Je neemt Ozempic, Rybelsus of Saxenda niet om even 5 kg af te vallen. Je neemt het ook niet omdat je bij je arts bent binnen gestapt, een voorschrift hebt gevraagd en je dat zomaar hebt gekregen. Het dient niet om het slankheidsideaal te promoten. Er zou altijd een medische noodzaak aan de basis moeten liggen.

Wil je afvallen om gezonder te zijn of om erbij te horen en een maatschappelijk acceptabel lichaamsgewicht te hebben? De insteek is totaal anders. Afvallen betekent niet automatisch dat je gezond (bezig) bent.

Je arts of specialist zou dus minstens de tijd moeten nemen om een grondige anamnese af te nemen, jouw manier van leven te bevragen (eetpatroon, slaap, stress, beweging), je medische geschiedenis en huidige medische gegevens te bekijken in combinatie met jouw gewichtsevolutie. Gewicht of BMI zouden nooit de enige parameters mogen zijn om medicatie voor te schrijven.


 

Ik wil gezondheid op de eerste plaats zetten!

Benieuwd hoe jij op een duurzame manier gezonder kan leven?

Kom gratis en vrijblijvend op kennismakingsgesprek of neem contact op via 0495 57 15 34 of bieke@praktijksiva.be.

 

Meer inspiratie vind je op Instagram & Facebook.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page